Over mij

Corné van Oeveren uit Overberg, een zeer fanatieke en eerlijke marathonracer met een grootse passie voor de duivensport.

De passie voor de duivensport is ontstaan door het zien van een videoband met beelden van een lossing vanuit Barcelona. Toen wist Corné het zeker, “Ik wil spelen op de marathon, en niet op snelheid” waarna Corné in 1995 als 13-jarige zichzelf heeft aangemeld om lid te worden van de vereniging De Snelpost in Veenendaal. Een toen nog bloeiende duivenvereniging met een aantal goede spelers op de overnachtfond, als jonge liefhebber kon je je hier thuis voelen. De eerste duiven die Corné toen in zijn bezit had heeft hij van zijn vader Cees van Oeveren gehad. Cees heeft zelf ook altijd duiven gehad en is altijd betrokken geweest bij Corné zijn duiven.

In 1997 is er meer van de duivensport geproefd en werd de neiging om het serieuzer aan te pakken steeds groter.

Er werd steeds verder gebouwd aan een stam duiven die niet alleen van de zware vluchten terugkomen, maar zich konden nestelen aan de kop van de uitslag. Dat heeft Corné al een aantal mooie prestaties op mogen leveren.

Bekijk alle prestaties

De eerste duiven, die er bijkwamen, kwamen van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Deze liefhebbers woonden nog geen 150 meter bij Corné vandaan. Al snel kwamen er duiven bij van Leo Kwetters uit Veenendaal en Jan van Schaik uit De Klomp. Deze liefhebbers waren niet alleen de top van Veenendaal, maar behoorden ook tot de beste liefhebbers van heel Afdeling 7 Midden Nederland.

In 2001 kreeg Corné een vroege duif van Dax. Echter kwam deze duif op zondag thuis en hij mocht toen niet op zondag klokken van zijn ouders. Dat was een kleine teleurstelling, maar deze duif had het inmiddels wel gepresteerd om bij de snelste 100 duiven van de sector te spelen. Dat was een puike prestatie! Later mocht Corné wel meedoen op de zondagsvluchten, zodat hij deze teleurstellingen niet meer mee hoefde te maken.

Elk jaar ging het met de vroege prijzen beter en hij nestelde zich bij de betere marathonspelers van de afdeling.

“Duivenmelken is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel duivenmelken.”

In 2006 ging Corné in het centrum van Veenendaal wonen. Daar werd opnieuw gestart met overgewende duiven. In 2007 was daar zijn eerste vluchtseizoen. Rond 2010 kwam het eerste mooie en grote succes, de 13e nationaal Cahors! Wat toen nog goed was voor een teletekstnotering. Met een duif van de combinatie Bosch-Prattenburg, eveneens uit Veenendaal. Het jaar erna werd Corné zelfs kampioen van de regio op de overnachtfond. In dit jaar won Fleur de 31e nationaal Bergerac en ‘De 3-2-4’ de 37e nationaal Montpellier. Beide duiven werden gekweekt door vader en zoon Van Nieuwamerongen, uit hun topduiven.

In 2014 verhuisde Corné naar zijn huidige adres. Om daar woon- en Zorgboerderij de Beleving te starten, waar ook met alle plezier geholpen wordt met de duivensport. In 2015 is er met jongen overgewende duiven begonnen. Begin 2015 is hij gestart met het beste van Arjan Beens en comb. Verweij-de Haan, waar hij nog steeds een hele goede band mee heeft. Aangevuld met de duiven van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen en duivenvrienden Ruud en Dolf Bakker was dat het begin van de basis Corné 2.0.

Het kweekhok is indrukwekkend met unieke nazaten van bewezen topduiven van Arjan Beens zoals Snelle Jelle, Miss Gijsje, Blue enzovoort. Van de Comb. Verweij-De Haan zitten exclusieve nakomelingen van o.a. Robben, Superkweker Stet, Messi enzovoort. Van Jelle Jellema zitten er nakomelingen van Lars, New Rena, Saar en Silke. Aangevuld met absolute topduiven uit Nationale winnaars. Om meer snelheid toe te voegen worden duiven van Ruud en Dolf Bakker tegen duiven van de eigen marathon stam.

Er wordt intelligent gekweekt. De lat ligt voor Corné erg hoog, en daarom is de selectie erg streng. Deze manier van kweken en selecteren zorgt daardoor ook voor de successen die vanaf 2007 zijn behaald op de meerdaagse marathon en Internationale vluchten. Bekijk maar eens de resultaten vanaf 2017 op de NPO Meerdaagse marathon vluchten.